Van tarwe tot meel

Een draaiend en malend

monument in stead Sleat

Technische informatie over onze molen vind je hier

Er is zoveel te vertellen over onze molen dat we je graag doorverwijzen naar molens.nl. Via onderstaande link kom je op de pagina waar alle informatie staat. Maar ook meer gerelateerde moleninformatie over alle molens in Nederland.

Wie Sloten zegt, denkt gelijk aan de Friesche Elfstedentocht. Mede hierdoor trekt onze stad duizenden bezoekers per jaar en dus ook de molen. Om alvast een kleine sfeerimpressie te geven van onze molen, klik dan op onderstaande button voor een filmpje. Gemaakt door Coen Manché.

De verwerking van de tarwe begint in de mengketel, die gebruikt wordt om de tarwe te bevochtigen. Dit is nodig om het vochtgehalte in de tarwe op peil te brengen. De volgende stap is pletten. hiervoor wordt de tarwe tussen 2 draaiende stalen rollen door gehaald. Hierdoor wordt de korrel een beetje uit elkaar gedrukt.

Hierna volgt het malen tussen de molenstenen. De geplette tarwe wordt tussen 2 stenen uit elkaar gewreven, waardoor er volkoren tarwemeel ontstaat. Een eventueel vervolg is het builen. In een klopbuil wordt het volkoren tarwemeel gezeefd naar tarwebloem, tarwegriesmeel en tarwezemelen. Van deze 4 producten worden onze mixen met diverse toevoegingen met uiterste zorg samengesteld.

Alles over de Kaai